‘It takes a village to raise a child.’

Herken je dit? Jouw kind heeft problemen op school, een te sociaal leven of juist geen sociaal leven. Jouw kind heeft weinig zelfvertrouwen of trekt zich juist van een ander niets aan. Heeft jouw kind teveel schermtijd? Zomaar een greep uit de zorgen die je als ouders kan hebben. Vaak wil je ze helpen, maar hoe dan? Vanuit ongeduld en de emoties die het met zich meebrengt, wil je dat er snel wat veranderd. Echter; ‘Gras gaat niet sneller groeien door eraan te trekken.’ 

Wat kun je anders doen? 
Wanneer het niet lekker met je kind gaat, gebeurd er veel met jou als ouder.  Je wilt als ouders je kind beschermen en alles wegpoetsen, een pad creëren waar geen pijn en verdriet is. Wat geef je mee aan je kind als jij alles wilt oplossen? Wat wil je meegeven? Ieder kind is uniek en ieder kind volgt zijn eigen tempo en weg in het leven. Hoe kan jij als ouders of als leerkracht een kind ondersteunen? Hoe kun je loslaten, maar ook bijsturen? Hoe kun je in plaats van de oplossing aan te bieden, met je kind onderzoeken wat helpend is?   

Ik ben van mening dat je niet altijd hoeft te “sleutelen” aan je kind. In veel gevallen is het al voldoende als de omgeving meer inzicht heeft gekregen in jullie kind en zich focust op ‘Wat Werkt Wel’ i.p.v. ‘Hoe Het Hoort’. Wanneer de omgeving jullie kind leert begrijpen en tegelijkertijd jullie kind zichzelf ook beter gaat begrijpen, ontstaat er een veilige basis. Er ontstaat ruimte voor jullie kind, waarin hij of zij zichzelf kan/mag zijn. Minder het gevoel zich te moeten aanpassen en meer ruimte om te groeien in zelfvertrouwen. Dit voorkomt op latere leeftijd een grote mate van “gevolgschade”. Ieder mens is nou eenmaal uniek en heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Mijn doel is om de kwaliteiten naar de voorgrond te krijgen en te sterken, zodat die de valkuilen kunnen opvangen.  

Nieuwsgierig of ik jullie kan helpen? Neem vrijblijvend contact op.  jolien@outoftheboxcoaching.nl